Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Tratamentul Ortodontic

Tratamentul Ortodontic

Termenul de ortodontie provine din alaturarea termenilor grecesti <orthos> („drept”) si <odontos> („dinti”). Astfel, aceasta ramura a medicinii dentare se ocupa cu reasezarea normala a dintilor pe arcada.

Pe scara larga, exista o asociere intre tratamentul ortodontic si un tratament cosmetic. Acest lucru este eronat. In primul rand, tratamentul ortodontic este un procedeu prin care se corecteaza pozitia dintilor, pozitie care este raspunzatoare de numeroase afectiuni dentare, care insa au ecou asupra dezvoltarii si functionalitatii mai multor componente ale organismului. Realizand aceasta etapa, intra-adevar se obtine si un rezultat estetic.

Pana la ce varsta se poate realiza un tratament ortodontic?

Acest tratament nu depinde de varsta. Gravitatea problemelor variaza de la caz la caz. Este adevarat ca o problema tratata la varsta mica are rezultate apreciabil mai bune decat aceeasi problema tratata la o varsta inaintata. Durata tratamentului este, de asemenea, direct proportionala cu varsta pacientului.

Problemele, care apar in cazul eruptiei eronate a dintilor sau modificarile care apar pe parcursul cresterii lor intra in sfera denumita anomalie dento-maxilara. Astfel, in jurul varstei de 9 ani, 25% dintre copii prezinta o inghesuire a dintilor, iar cca 14% prezinta prodentie („iesiti in afara”) a grupului frontal superior. Alte cazuri care necesita tratament pot include situatii in care un anumit dinte nu poate erupe pe arcada din cauza unui alt dinte care i-a blocat calea normala de eruptie.

Perceptia pe scara larga in legatura cu tratamentul ortodontic este ca acesta este un tratament cosmetic. Acest lucru nu este insa adevarat. Tratamentul ortodontic nu este necesar numai pentru a reda estetica dintilor, ci si de a corecta pozitionarea gresita a dintilor, pozitionare care altfel ar fi raspunzatoare de serioase afectiuni dentare. Tratamentul ortodontic include o serie de procedee de pozitionare a dintilor si poate fi facut la orice varsta. Gravitatea problemelor variaza. Astfel, o treime a copiilor la varsta de 12 ani au nevoie mare sau chiar foarte mare de tratament ortodontic, iar o alta treime a acestora are nevoie moderata de tratament.

Care sunt principalele probleme ce necesita tratament?

In jurul varstei de 9 ani, circa 25% dintre copii prezinta o inghesuire a dintilor, iar o alta parte au dintii superiori “iesiti in afara”. Circa 30% sunt cazuri in care dintii superiori si cei inferiori nu se intalnesc in mod corect. Alte exemple care necesita tratament pot include cazuri in care un anumit dinte nu poate iesi (erupe) pe arcada deoarece un alt dinte i-a blocat calea fireasca de acces.

Care sunt metodele de tratament?

In majoritatea cazurilor sunt folosite aparatele ortodontice. Din aceasta categorie fac parte afectiuni precum inghesuirile sau incongruentele dentare. In trecut exista, ca metoda de tratament, extractia unor dinti. Acestia erau „sacrificati” in vederea realizarii unei situatii convenabile a arcadelor dentare. Totusi, exista si in prezent situatii in care un dinte sau un grup de dinti sunt indepartati de pe arcada pentru a realiza spatii in cazul arcadelor foarte mici volumetric, care prezinta dinti mari si inghesuiti. Dintii restanti sunt repozitionati in spatiile nou create cu ajutorul aparatelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button