Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Restaurari Coronare Fizionomice

Restaurari Coronare Fizionomice

Astazi restaurarea estetica a unei pierderi de substanta dura dentara este o norma in stomatologie. Este greu de conceput faptul ca acum 20 de ani existau doar terapia si protetica dentara. Stomatologii plombau cavitatile carioase, iar in caz de distrugeri masive ale coroanelor dentare singura optiune terapeutica era extractia dintelui in cauza sau protezarea cu coronite artificiale, cel mai frecvent – metalice.

Noile tehnologii existente la ora acuala permit nu doar refacerea completa functionala a coroanelor dentare, ci si refacerea lor estetica deosebita.

Clinicele si cabinetele dentare moderne folosesc materiale compozite si materiale compomere care imita culoarea si luciul dintilor naturali, cat si transparenta lor. Utilizarea materialelor noi permite realizarea unor lucrari fizionomice cu o apropiere maxima de culorile si nuantele smaltului pacientului, astfel aspectul dintelui obturat este foarte greu de deosebit de un dinte perfect sanatos.

Deosebirea dintre materialele vechi compozite si cele noi consta in faptul ca materialele noi formeaza cu structurile dure dentare legaturi moleculare ce nu permit obturatiilor sa cada sau permita infiltrarea lor marginala.

Metodele de restaurare coronare fizionomice sunt impartite didactic in doua categorii, prima este restaurarea coronara fizionomica directa, adica in cabinet, a doua metoda presupune si o etapa de laborator.

1. Metoda restaurari directe: Scopul acestei metode este restaurarea partii coronare in una sau maxim doua sedinte. Aceasta metoda este indicata in cazul destructiilor coronare mici si medii. Substanta dura dentara pierduta se restaureaza cu diverse cimenturi si compozite fotopolimerizabile. Fotopolimerele sunt compozite care se intaresc sub actiunea unei lumini ultraviolete emisa de o lampa speciala. Materialul fotopolimerizat devine dur si stabil cromatic pentru multi ani.

2. Metoda restaurarii indirecte: Alta metoda se aplica in cazul leziunilor masive ale partii coronare. Astfel in laboratorul dentar conform unei amprente individuale, se reface partea lipsa a coroanei dentare: coronita, incrustatie, fatetare ceramica.

In ce consta refacerea fizionomica a partii coronare a dintelul? Un diagnostic complet este prima etapa a restaurarii dentare unde se determina forma si rezistenta structurilor dure dentare, volumul leziunii coronare, specificul morfologic si cromatic al dintelui supus restaurarii. Analizand aceasta informatie se va alege materialul cel mai indicat in cazul clinic respectiv. Apoi urmeaza pregatirea suprafetei dentare si doar atunci se incepe restaurarea.

Cu ceva timp in urma se utiliza doar un singur material – monocromatic – cel mai apropiat de culoarea dintelui restaurat. Astazi se folosesc materiale ce se aplica pluristratificat si au o diversitate cromatica specifica fiecarui strat dentar, ce duce la efecte estetice deosebite.  Restaurarea pluristratificata sau biomimetica a dintelui impreuna cu metodele conservatoare de preparare a dintelui, permit protectia maxima a structurilor dure dentare, reducerea costurilor, si nemijlocit la reducerea timpului petrecut de pacient in cabinet.

Una din cele mai noi tehnologii in restaurarile coronare este aplicarea „Vinirilor” si „Luminirilor”- fatete foarte subtiri fabricate din ceramica ce se fixeaza adeziv pe suprafetele vestibulare ale dintilor. Prin intermediul acestor fatete se pot masca unele defecte ale dintilor precum: fracturi coronare, fisuri ale smaltului, discromii dentare minore, dinti cu modificari pronuntate ale culorii, unele displazii de smalt, precum si spatierile interdentare.

Costurile sunt direct legate de volumul de lucru, materialele foloisite si gradul de complexitate al lucrarii.

Call Now Button