Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Pulpita

Pulpita

De cele mai multe ori, atunci cand un pacient se prezinta la medicul dentist acuzand dureri insuportabile, i se stabileste diagnosticul de – pulpita. Pulpita – reprezinta o inflamatie a pulpei, tesutul moale din interiorul dintelui. In termeni populari, este numita simplu – “infectia nervului“.

Deci, cu alte cuvinte, pulpita – este o inflamatie a nervului dintelui. Pulpa dentara este un organ complex care ii asigura vitalitatea, inervatia si vascularizatia. Deoarece pulpa este compusa din fibre nervoase,  vase limfatice si de sange situate intr-un spatiu inextensibil – camera pulpara, inflamatia pulpei genereaza cele mai puternice dureri dentare. Asa cum se mai spune ca, pacientul “urca pe pereti de durere.”

Simptomele pulpitei

Durerile in pulpita apar in mod spontan, sub forma de accese, la inceput de scurta durata (10-20 min), care se repeta la intervale de 2-3 ore,  intetindu-se atunci cand dintii  vin  in contact cu aerul sau alimentele reci.  Durerea se poate mentine de la cateva minute pana la cateva ore, cel mai frustrant este atunci cand se intampla noaptea. Durerea poate fi puternica, pulsatila, paroxistica sau sacaitoare, persistenta, iradianta. Se intampla de multe ori ca pacientul sa nu fie in stare sa ne indice cu precizie dintele in cauza, aratand un dinte de cealalta parte a maxilarului. Durerile din cadrul pulpitei pot iradia catre zona gatului, ochi, nas, urechi, tample, fapt care altereaza simtitor starea generala de sanatate a pacientului. Din aceasta cauza, principala sarcina a medicului dentist este ameliorarea de urgenta a durerii.

Metode moderne de tratament ale pulpitei

Pulpita este o infectie a pulpei cauzata de invazia bacteriilor patogene. Infectia poate aparea ca rezultat al leziunilor dentare provocate de procese carioase profunde. Dar destul de frecvent pulpita poate fi cauzata si de evolutia unui proces carios sub  obturatii vechi, mai ales sub cele de amalgam. In cavitatea carioasa patrund cu usurinta bacterii si resturi alimentare, care devin astfel un mediu prielnic pentru dezvoltarea si reproducerea lor. Traumatismele mecanice ale dintilor, fisurile smaltului, fracturile coronare sau radiculare, bruxismul, eroziunea smaltului,  sunt si ele un factor cauzator de pulpita. Infectarea pulpei se poate face si pe cale retrograda in osteomielita, pungi parodontale sau propagarea infectiilor acute de vecinatate.

Indiferent de cauza infectiei pulpare, diagnosticul si tratamentul unei pulpite se face doar de catre un medic dentist si reprezinta o urgenta medicala.  Calmarea temporara a durerilor prin automedicatia cu analgezice, precum si utilizarea de practici populare de tratament va va duce doar la aparitia de complicatii si in final la pierderea dintilor.

In cazurile de afectare pulpara aflata in stadii incipiente de evolutie, utilizand noile metode biologice  de tratament pulpita poate fi vindecata, iar vitalitatea dintelui este pastrata. Acesta metoda conservatoare este aplicabila doar pacientilor clinic sanatosi, fara afectiuni sistemice, cu conditia ca modificarile pulpare sa fie reversibile. In toate celelalte cazuri, nervul dintelui este indepartat.

Procedura terapeutica utilizata in tratamentul pulpitei este similara cu cea folosita in tratamentelul cariilor profunde. Dupa efectuarea unei anestezii locale, (astfel tratamentul este absolut nedureros) cavitatea carioasa se deschide, se extind marginile asigurand astfel accesul instrumentarului, se elimina dentina infectata, apoi se aplica preparate medicamentoase pe plaga dentinara. Trebuie asigurat un tratament minutios al canaliculelor dentinare, indepartand orice urma de agenti patogeni, altfel o re-infectie este inevitabila.

Apoi pe partea inferioara a cavitatii este aplicata o pasta terapeutica care reduce inflamatia din pulpa si stimuleaza functia celulelor regenerative, vindecand astfel nervul. Cavitatea se umple cu un material de obturatie provizorie care serveste si ca pansament. Urmatoarea sedinta de tratament are loc dupa aproximativ o saptamaIna, dupa cedarea totala a fenomenelor inflamatorii si disparitia durerilor. Medicul dentist va analiza evolutia tratamentului si daca este cazul va inchide cavitatea cu un material fizionomic de obturatie definitiva care adera puternic la peretii dintelui, fara a permite astfel microbilor sa ajunga din nou la nerv.

Prevenirea pulpitelor – se face prin profilaxia, depistarea si tratamentul precoce al cariilor dentare. Doar in acest mod se poate impiedica patrunderea bacteriilor daunatoare in pulpa. Daca simtiti cea mai mica durere sau chiar o senzatie de disconfort atunci cand consumati alimente sau bauturi, nu ezitati sa contactati medicul dumneavoastra.

O pulpita neglijata, suprimata cu analgezice puternice, o va transforma in cele din urma intr-o necroza tisulara. Exista bineinteles si alte complicatii ale pulpitelor. De exemplu, parodontita apicala. Ea apare atunci cand infectia de la nivelul pulpei trece in tesuturile care inconjoara varful radacinii. Acest lucru poate duce chiar la formarea de chisturi sau granuloame radiculare. Numai un tratament calitativ si calificat  va elimina durerea si va restabili functia dintelui.

Call Now Button