Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

All Posts in Category: Preventie si Profilaxie

Materiale Utilizate in Sigilarea Santurilor si Fosetelor

Materiale Utilizate in Sigilarea Santurilor si Fosetelor

Dental Advisor stabileste ca proprietati ideale pentru un sigilant urmatoarele:

Retentia in timp a cimenturilor ionomere este, insa, inferioara rasinilor de sigilare, dar efectul preventiv este evident, ele fiind utilizate la dintii la care nu se poate face o izolare perfecta, in aceasta categorie inscriindu-se dintii in eruptie, cu risc crescut la carie.

Citeste continuarea
Metode de Fluorizare Locala Personala

Metode de Fluorizare Locala Personala

Pastele de dinti

Rezultatele unor studii ample considera ca diminuarea importanta a prevalentei cariei dentare in ultimile decenii, in tarile industrializate, se datoreaza fluorului continut in pastele de dinti. Fluorura de sodiu, fluorura fosfatica acida, monofluorfosfatul de sodiu, fluorura de staniu, aminele fluorurate sunt compusii de fluor continuti in pastele de dinti care au fost testati ca inhibitori ai dezvoltarii cariilor dentare.

Pastele de dinti cu NaF au aparut primele si aveau in compozitie substante abrazive, carbonati si fosfati de

Citeste continuarea
Prevenirea Cariei Dentare prin Vaccinare

Prevenirea Cariei Dentare prin Vaccinare

Dintre toate mijloacele de control al placii bacteriene specifica este doar utilizarea raspunsului imun a anticorpilor omologi componentelor microbiene cu efect cariogen demonstrat (Streptococul mutans). Aspectul cel mai important al vaccinarii anticarioase il constituie raportul risc / beneficiu in cazul unei boli care nu pune viata in pericol, asa cum este caria dentara. in astfel de cazuri, nu sunt tolerate reactiile adverse, iar aplicarea vaccinarii parenterale anticarie la om pune mari probleme de siguranta, deoarece exista o reala

Citeste continuarea
Rolul Indulcitorilor Alternativi in Prevenirea Cariei Dentare

Rolul Indulcitorilor Alternativi in Prevenirea Cariei Dentare

Gustul dulce este unul dintre principalele gusturi de baza ale omului. inca din prima copilarie se formeaza obisnuinta de a consuma alimente dulci. Datorita gustului dulce, placut, zaharul este principalul factor determinant al aparitiei cariei, el fiind consumat in cantitati considerabile.

Luand in consideratie ca efectele nocive ale consumului frecvent de zahar se regasesc si in producerea unor afectiuni generale ca diabet, obezitate, boli cardio -vasculare, acesta a fost substituit cu indulcitori alternativi.

Indulcitorii se clasifica in:

A. indulcitori naturali:

Citeste continuarea
Revelarea Placii Bacteriene Dentare

Revelarea Placii Bacteriene Dentare

Placa bacteriana matura poate fi observata ca un depozit de culoare alb-galbui, aderent ce nu se indeparteaza prin clatire. Placa bacteriana veche se poate colora in mod natural sub actiunea unor bacterii cromogene in negru, gri, verde sau datorita pigmentilor alimentari din cafea, ceai, nicotina, bauturi racoritoare etc. Pentru evidentierea placii bacteriene se folosesc metode de colorare in vivo cu substante colorante numite revelatori de placa.

Obiectivele evidentierii placii bacteriene

Citeste continuarea
Cresterea Rezistentei la Carie prin Sigilarea Santurilor si Fosetelor

Cresterea Rezistentei la Carie prin Sigilarea Santurilor si Fosetelor

In timp ce suprafetele ocluzale reprezinta numai 12,5 % din aria suprafetelor dentare, ele cumuleaza 60% din totalul leziunilor carioase, santurile si fosetele prezentand o vulnerabilitate crescuta la atacul cariogen. Utilizarea sistemica si topica de fluor a redus semnificativ aparitia cariilor, dar, la nivelul santurilor si fosetelor, asigura doar o foarte slaba protectie.

Dupa 15 ani de folosire a apei potabile fluorizate, diminuarea cariei la nivelul santurilor si fosetelor a fost de numai 30%, in comparatie cu reducerea de 75%

Citeste continuarea
Relatia Fluor - Structura Dura Dentara

Relatia Fluor – Structura Dura Dentara

Cristalele de la nivelul smaltului au forma si dimensiuni regulate, cresterea lor fiind controlata de o proteina din smalt – enamelina. Fluorul interactioneaza cu aceasta proteina nepermitand inlocuirea ei de la nivelul cristalelor. Aplicarea fluorului pe cale generala favorizeaza cresterea regulata a cristalelor.

Distributia fluorului in grosimea smaltului imatur nu este uniforma, concentratia fiind mai mare la suprafata. Intr-un studiu realizat la nivelul dintilor frontali recent erupti, cea mai mare concentratie gasita a fost la nivelul marginii incizale, aceasta

Citeste continuarea
Prevenirea Secundara a Cariei Dentare

Prevenirea Secundara a Cariei Dentare

Prevenirea secundara a cariei dentare cuprinde diagnosticul precoce al cariei dentare si metodele de interventie terapeutica in fazele incipiente de imbolnavire. Procesul carios este un proces dinamic care incepe prin demineralizarea superficiala a smaltului, demineralizare ce poate fi reversibila prin schimbarea conditiilor care au generat-o. Demineralizarea are ca rezultat intrarea in disolutie a unor elemente minerale din structurile dentare, printre care si fluorul. Cand intensitatea atacului cariogen scade, atat prin reducerea productiei de acid, cat si prin neutralizarea lui

Citeste continuarea
Prevenirea Cariei Dentare prin Controlul Dietei

Prevenirea Cariei Dentare prin Controlul Dietei

Igiena alimentatiei este inclusa de OMS intre cele patru mijloace de prevenire a cariei dentare, alaturi de fluorizarea generala si locala, sigilarea santurilor si fosetelor si igiena buco-dentala.Educatia privind igiena alimentatiei are un rol important in mentinerea sanatatii orale. Prin dieta se intelege totalitatea alimentelor solide si lichide ingerate care includ componentele nutritive. Acestea vin in contact cu dintii, cu parodontiul si cu placa bacteriana.

Dintre constituentii dietei, intereseaza in mod deosebit hidratii de carbon cu rol deosebit in etiopatogenia

Citeste continuarea
Metode de Indepartare a Placii Bacteriene

Metode de Indepartare a Placii Bacteriene

Indepartarea placii bacteriene prin mijloace mecanice

Se realizeaza prin:

Periajul dentar trebuie sa fie strict individualizat si testat ca eficienta, avand in vedere variatiile morfologice individuale ale arcadelor dentare. Periajul dentar folosit ca miloc unic de combatere a placii bacteriene, de prevenire a cariei dentare, reduce numarul de carii de pe suprafetele netede vestibulare si orale ale dintilor, fara a avea eficienta asupra cariilor din santuri si fosete sau de pe suprafetele aproximale. De aceea, periajul dentar trebuie completat cu

Citeste continuarea
Call Now Button