Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Patologie Orala

Patologia orala reprezinta supraspecializarea aflata la granita dintre stomatologie si diferite alte specialitati medicale, care se ocupa de analiza afectiunilor care apar la nivelul mucoasei cavitatii bucale si a regiunilor anatomice vecine, fara cauza dentara sau chirurgicala precum si de manifestari la acest nivel ale unor afectiuni generale. Multe dintre aceste afectiuni sunt tratate cu superficialitate sau chiar ignorate de catre pacienti, dar trebuie subliniat faptul ca anumite leziuni sunt bine cunoscute pentru potentialul lor de malignizare in lipsa unui tratament corect de specialitate.

Efectuarea unui diagnostic corect in patologia orala se bazeaza atat pe o examinare complexa a pacientului, cat si pe experienta clinica a medicului specialist in patologie orala.

Afectiunile identificate pot fi:

  • de natura proprie (infectioase, pigmentare, dermatologice, autoimune, reactii alergice locale la materiale si medicamente, leziuni traumatice fizice si chimice, afectiuni ale glandelor salivare, leziuni dupa radio si chimio terapie). Ex.: herpes simplex, zona zoster, stomatita, candidoza, lichen plan bucal, aftele bucale cronice recidivante, arsuri, sindromul de gura uscata, etc;
  • afectiuni tumorale (tumori benigne, afectiuni cu potential de malignizare si tumori maligne);
  • afectiuni generale cu manifestari la nivelul cavitatii bucale (dermatologice, medicamentoase generale, metabolice si de nutritie, hormonale, afectiuni ale sangelui si afectiuni infectioase generale ce scad imunitatea organismului).

Mucoasa cavitatii orale este supusa in permanenta multor agresiuni termice, chimice (fumat, Human papilloma virus, expunerea la radiatii ultraviolete, consumul de condimente, alcool) care pot determina aparitia unor leziuni potential maligne. Simptomele cancerului oral in faze incipiente nu sunt vizibile cu ochiul liber, leziunile nefiind dureroase, motiv pentru care cancerele orale nu sunt depistate decat in stadii avansate de evolutie, fapt care scade rata de supravietuire.

Leziunile potential maligne , precum si cele maligne se pot manifesta sub forma unor:

  • pete albe sau rosii la nivelul mucoasei orale;
  • ulceratii (rani) care nu se vindeca, persistand mai mult de 14 zile;
  • dificultate la inghitire si diminuarea mobilitatii linguale;
  • hipersalivatie;
  • senzatie de amorteala, durere si sensibilitate inexplicabile la nivelul fetei, al cavitatii bucale sau al gatului.

Prin urmare patologia orala se ocupa de diagnosticul si tratamentul afectiunilor localizate la nivelul mucoasei cavitatii orale (obraji, limba, palat, planseu bucal, procese alveolare). In general aceste afectiuni sunt reprezentate de gingivo-stomatite ulcero-necrotice, gingivite herpetice sau micotice, gingivo-somatite aftoase recidivante (afte orale), hipertrofiile gingivale, manifestari alergice orale.

Call Now Button