Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Parodontoza

Parodontoza

Parodontiul este alcatuit din totalitatea tesuturilor care mentin dintele in alveola dentara, adica in os: cementul care acopera radacina, osul alveolar si ligamentele parodontale care fac legatura intre cele doua structuri. Patrunderea microorganismelor in acest spatiu afecteaza structurile, ducand la afectiuni parodontale, denumite parodontopatii.

Popular, afectiunile parodontale sunt denumite „parodontoza”, in realitate, parodontoza ca boala este mai rar intalnita. Parodontita si gingivita detin „monopolul” in afectiunile parodontale. Parodontoza este o boala a gingiilor si nu a dintilor, boala in stadii avansate este considerata ireversibila, evolutia ei putand insa fi stopata printr-o buna igiena orala si cu ajutorul medicului stomatolog. Exista stranse legaturi intre patologiile parodontale si afectarea altor organe interne, sau chiar cu dezvoltarea aterosclerozei.

Cauze

Cauza aparitiei paradontozei nu este inca bine elucidata, dar se considera ca ar fi provocata de un dezechilibru neuroendocrin pe o imunitate scazuta a organismului, in prezenta factorilor predispozanti si favorizanti. Unii factori intraorali influenteaza aparatia parodontozelor, precum: obturatii incorecte, traume ocluzale (modul in care dintii arcadei superioare interactioneaza cu cei ai arcadei inferioare la inchiderea gurii este necorespunzator) rezultand astfel un traumatism cronic. Parodontoza este mai frecvent intalnita la pacientii inaintati in varsta, dar si numarul celor de varsta medie si tanara este in crestere.

Fumatul scade puterea de autocuratare a dintilor, prin scaderea vascularizatiei de la nivelul gingiilor si diminuarea fluxului salivar. Alergiile la diferitele metale utilizate la confectionarea lucrarilor protetice constituie un alt factor predispozant in a dezvolta boala.

Factorii care maresc riscul aparitiei paradontozei sunt: igiena orala defectuoasa, varsta, automedicatia, stresul, afectiunile endocrine, o dieta saraca in vitamine si minerale, consumul crescut de zahar, anticonceptionalele, diabetul, chimioterapia, imunitatea scazuta, alcoolismul.

Simptomatologie

Boala evolueaza un timp indelungat si progresiv cu simptome discrete, de aceea este foarte importanta diagnosticarea precoce a ei. Parodontoza este o afectiune distrofica a tesuturilor parodontale, parodontiul afectat i-si pierde proprietatea proprie de regenerare. Vascularizatia devine deficitara, deci aprotul nutritiv catre tesuturile parodontale este periclitat. Un semn al unei vascularizatii deficitare este reprezentat de coloratia palida a gingiilor, uneori chiar cu aspect de portelan. Acesta este un indicator al faptului ca lupta locala impotriva bacteriilor este deficitara. Gingia incepe sa se retraga, radacina dintelui fiind dezvelita.

Printre manifestarile parodontozei se numara:

  • respiratie urat mirositoare;
  • mobilitate dentara;
  • disconfort si mancarime la nivelul gingiilor;
  • tesuturil gingivale foarte sensibile la atingire;
  • senzatie de tensiune interdentara.

In parodontoza sangerarea gingivala si secretiile purulente sunt absente, dar sunt prezente leziuni ale smaltului de natura necarioasa (eroziuni) si defecte cuneiforme ale dintelui. Desi, ca atare, in parodontoza nu exista un proces inflamator, totusi bacteriile patrund in pungile parodontale, dand nastere placii bacteriene subgingivale. Produsele intermediare din procesele catabolice ale metabolismului bacterian impreuna cu resturile alimentare aflate in stare de descompunere duc la resorbtia radacinilor dintilor si la pierderea lor.

Tratament

Tratamentul parodontozei depinde de gradul de severitate al bolii si este condus de un medic parodontolog. In cazurile mai putin grave ale bolii este instituit un tratament conservator, dar in cazurile severe o interventie chirurgicala devine indispensabila. Tratamentul parodontozei incepe prin indepartarea placii bacteriene si al tartrului. Medicul dentist cu ajutorul echipamentelor si produselor de igienizare dentara specifice va asana intreaga cavitate bucala. In plus medicul va va invata cum sa aveti grija corect de dintii si gingiile dvs, cum ar fi alegerea produselor de igiena orala, periute de dinti. Dentistul va examina dintii pentru descoperirea unei plombe prea inalte sau neadaptate marginal, sau prezenta unei malocluzii, in scopul de a elimina toti factorii cauzatori ai parodontozei. Toate neregulile este necesar sa fie corectate, in caz contrar recidiva este inevitabila.

Baza terapiei parodontozei este tratamentul anti-inflamator si anti-septic al cavitatii bucale. Dintii mobili vor fi imobilizati prin atele din banda cu fibre de sticla, pentru a le oferi statica necesara.  Din pacate, boala parodontoza recidiveaza de multe ori, astfel o data gingiile recuperate, trebuie sa avem constant grija de sanatatea lor, si de a aplica in permanenta masuri preventive.

Cea mai buna prevenire este perierea regulata a dintilor, de cel putin de doua ori pe zi. In timpul zilei, trebuie sa utilizati ata dentara, apa de gura si alte produse de igiena orala. Limitati consumul de zaharuri si alimente care contin carbohidrati, astfel incat bacteriile sa fie private de sursele energetice preferate. Nu fumati! Fumul de tigara este un constrictor al vaselor de sange, provocand astfel debutul bolii parodontale, dar are si alte efecte chiar mai infricosatoare – fumatul duce la aparitia cancerului.

Call Now Button