Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Parodontita Apicala

Parodontita Apicala

Parodontita apicala este o inflamatie a parodontului de la varful radacinei dintelui cauzata de infectiile pulpei dentare. Un factor cauzal poate fi si traumatismul, dar totusi cea mai frecventa cauza o reprezinta un canal infectat sau neobturat.

Simptomele parodontitei apicale:

Infectia se propaga prin canalele radiculare, ajungand astfel la apex si la paradontiul apical unde provoaca o serie de fenomene inflamatorii insotite de dureri puternice. In stadii mai avanstae fenomenele inflamatorii acute se estompeaza, boala se cronicizeaza ducand la constituirea unor granuloame sau chisturi periapicale, care duc ulterior la pierderi masive de tesut osos. Simptomatologia se modifica si ea, este prezenta mobilitatea dentara, durerea este localizata, pulsatila, care se intensifica la atingerea si percutia dintelui.

Parodontita apicala poate evolua acut sau cronic, in functie de forma de debut. Intensitatea formei clinice a parodontitei tine si de reactivitatea individuala a organismului, sau de cauza care a determinat patologia parodontala. Spre exemplu, in cazul unei parodontite consecutive unei pulpite totale, simptomatologia este preponderent pulpara, din contra, o parodontita care are punct de plecare o gangrena pulpara va avea simptomatologie mult mai evidenta de parodontita, deoarece bacteriile trec prin varful radacinii dintelui si invadeaza direct parodontiul.

Forma cronica a parodontitei apicale este dificil de diagnosticat, deoarece simptomatologia este estompata, similara cu alte patologii periapicale, si de obicei diagnosticul se pune radiologic. Frecvent, pacientii nici nu banuiesc despre problema pe care o au, ignorand disconfortul sau durerile slabe. Rezultatul este unul neplacut – de la aceasta infectie cronica sufera rinichii, inima si alte organe si sisteme interne (boala de focar).

Tratamentul parodontitei apicale:

Atentie: desigur, cea mai simpla metoda de tratament al unei parodontite apicale este cea radicala, adica extractia dintelui urmata de antibioterapie, insa un medic dentist competent, dupa o analiza amanuntita a simptomatologiei clinice si paraclinice, poate recomanda, daca este cazul, un tratament conservator cu scopul pastrarii dintelui pe arcada.

Tratametul parodontitei apicale de natura infectioasa presupune o serie de manevre terapeutice realizare sub anestezie locala, deci fara durere:

  • Deschiderea dintelui pentru crearea accesului catre canalele radiculare pentru a obtine o cale de drenare a infectiei;
  • In functie de starea generala a pacientului, valoarea protetica/morfologica a dintelui in cauza, se va alege drenajul endodontic sau o incizie muco-periostala, osteotomie transmaxilara (crearea unui orificiu prin maxilar, deasupra radacinii dintelui);
  • Inlaturarea resturilor pulpare inflamate sau necrotice cu irigare antiseptica abundenta;
  • La finalul sedintei canalul radicular este spalat, uscat si se aplica o pasta antiseptica protejata de un pansament provizoriu ocluziv sau semiocluziv;
  • In sedinta urmatoare se introduce din nou pasta antiseptica in canal. Procedura se repeta pana la calmarea focarului infectios.

In cazul in care tratamentul conservator nu da rezultate, se trece la masuri chirurgicale conservatoare – rezectie apicala, amputatie radiculara. Toate aceste masuri au ca scop pastrarea dintelui pe arcada, sau macar a unei radacini la cei pluriradiculari. In cazul esecului, dintele se va extrage, iar masurile de protezare se vor institui dupa refacerea osoasa.

Call Now Button