Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Ortodontie

 • Colare bracket 1 dinte – de la 50 RON
 • Aparat ortodontic fix (1 arcada) braket-uri metalice – de la 2800 RON
 • Aparat ortodontic fix autoligaturant DAMON (o arcada) braket-uri metalice – de la 3500 RON
 • Control lunar aparat ortodontic – de la 70 RON
 • Refixare bracket fizionomic – de la 60 RON
 • Reparatie aparat ortodontic mobil – de la 200 RON

 

Ortodontia este supraspecializarea medicinei dentare care se ocupa doar cu diagnosticul, profilaxia si tratamentul malocluziilor. Probabil ca multi se intreaba ce este de fapt “malocluzia”? Malocluzia este raportul anormal al dintilor sau a maxilarelor care perturba inchiderea corecta a gurii. Daca dintii nu sunt aliniati corect ei primesc stimuli nefiziologici, facand-ui predispusi la fracturi, carii, boli parodontale. Aceasta anomalie se dezvolta pe fondul unei lipse de corespondente intre mandibula si oasele maxilare, sau al pozitionarii incorecte ale dintilor pe arcade care duce implicit la nepotrivirea acestora in timpul efectuarii muscaturii. Malocluzia poate face ca incizia alimentelor, mestecatul hranei sau chiar vorbitul sa se desfasoare dificil. Apar frecvent repercursiuni asupra articulatiei temporo-mandibulare. O malocluzie poate fi prezenta chiar daca toti dintii sunt perfect aliniati pe arcade.

Clasificare

 • ocluzia distalizata – este caracterizata prin subdezvoltarea maxilarului inferior, si dezvoltarea in exces a maxilarului superior. La inchiderea gurii cu stabilirea de contacte intre arcadele dentare, maxilarul superior pare puternic proeminent, profilul facial este convex, inocluzia sagitala in zona frontala este constanta.
 • ocluzia mezializata – este caracterizata prin subdezvoltarea maxilarului superior, si dezvoltarea in exces a mandibulei. La inchiderea gurii cu stabilirea de contacte intre arcadele dentare, mandibula pare puternic proeminenta, profilul facial este concav.
 • ocluzia adanca – incisivii inferiori sunt acoperiti in proportii variabile patologic de catre cei superiori, uneori pot fi acoperiti in totalitate. Incisivii superiori pot fi orientati catre anterior (protruzie- ocluzie adanca in acoperis) sau catre posterior (retruzie – ocluzie adanca acoperita).
 • ocluzia deschisa – se caracterizeaza prin lipsa de contact interdentar in plan vertical la inchiderea gurii. Se poate intalni o ocluzie deschisa in zona frontala sau ocluzie deschisa in zona laterala.
 • ocluzia incrucisata – poate fi unilaterala sau bilaterala, in functie de ingustarea simetrica sau asimetrica a maxilarului superior. Arcada maxilara superioara este ingustata la nivel premolar-molar si apar rapoarte inverse intre cele doua maxilare.

Tratamentul malocluziilor este indicat sa se inceapa cat mai devreme, chiar din perioada copilariei sau adolescentei. Intr-adevar, oasele maxilare la copii si adolescenti sunt mai maleabile, astfel pentru a corecta deficientele functionale este nevoie de mult mai putin timp, dar asta nu inseamna ca corectarea malocluziei prin tratament ortodontic la adulti nu se poate realiza. Pur si simplu dupa colajul bracketurilor la pacientii adulti, medicul ortodont va aplica sarcini mai reduse ca intensitate decat la dintii adolescentilor, pentru a evita afectarea parodontiului.

Se pune intrebarea, de ce trebuie tratata o malocluzie la varsta adulta, doar aspectele legate de aspect nu mai ies atat de mult in evidenta, multi au deja un partener de viata stabil, copii, locul de munca dorit. Raspunsul este ca anomaliile de ocluzie reprezinta nu numai o problema din punct de vedere estetic si psihologic, ci mai ales una functionala. Pozitia incorecta a dintilor creste solicitarile per ansamblu asupra oaselor maxilare, iar sarcini functionale primesc doar unele grupuri dentare, suprasolicitand tesuturile parodontale. In acest fel, durata de viata a dintilor devine mai scurta, pe fata apar riduri premature, se instaleaza modificari de postura, dureri de cap, perturbari in activitatea tractului gastro-intestinal si sistem respirator.

Metode de tratament

Exista mai multe moduri de a corecta o muscatura patologica. Fiecare dintre aceste modalitati terapeutice are ca scop rezolvarea unei anumite probleme, iar tratamentul este instituit si condus doar de catre medicul ortodont. Malocluzia este tratata prin folosirea de aparate dentare ortodontice. Presiunile constante si de mica intensitate ajuta dintii sa revina la pozitia lor corecta pe arcada. Exista o mare varietate de tipuri de aparate ortodontice, in functie de specificitatea cazului si a problemei ortodontice careia i se adreseaza. Dispozitivele ortodontice utilizate se impart in aparate functionale, dispozitive fixe sau aparate mobile.

Dispozitivele functionale dupa ce sunt introduse in cavitatea bucala genereaza forte ortodontice care iau nastere in timpul proceselor fiziologice, ele urmaresc alinierea arcadelor sau ajustarea si dirijarea cresterii maxilarelor.

Aparatele ortodontice mobile sunt utilizate pentru stimularea cresterii arcadelor, pentru alinierea si repozitionarea dintilor, corectarea formei maxilalelor, etc. Aceste aparate sunt utilizate in special in cazul copiilor si tinerilor putand fi scos de catre pacient pentru igienizare.

Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare, sunt de obicei folosite pentru a corecta pozitia dintilor, reprezinta alegerea numarul unu in rezolvarea anomaliilor dentomaxilare. Aparatul dentar fix este recomandat atat pentru adulti cat si pentru copii, avand avantajul de a alinia mult mai precis dintii decat un aparat dentar mobil.

Unii pacienti au cerinte estetice deosebite si nu sunt de acord cu aplicarea bracketurilor sau aparate dentare mobile. Acestor pacienti le vine in intampinare ortodontia invizibila. In ultimii ani a fost pusa la punct o noua tehnica de tratamnet ortodontic (sistemul Invisalign), tehnica in care se folosesc gutiere transparente, invizibile. Sistemul Invisalign utilizeaza tehnologii avansate computerizate de modelare 3D pentru a genera o serie de “alignere” (gutiere). Acestea sunt practic invizibile cand sunt purtate si sunt fabricate pentru a se potrivi perfect pe dinti si pentru a-i redreseaza progresiv spre pozitia optima.

Aparatele de contentie sunt dispozitive utilizate in etapa finala a tratamentului ortodontic, pentru consolidarea si stabilizarea pozitiilor dentare corecte obtinute.

Call Now Button