Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Metode de Tratament si Prevenire a Parodontopatiei

Metode de Tratament si Prevenire a Parodontopatiei

Parodontopatia reprezinta una dintre afectiunule cele mai importante cu care medicul dentist vine in contact. Incidenta din ce in ce mai mare a bolii, ne determina sa-i acordam o importanta crescuta atat in prevenirea cat si in tratarea acesteia, odata ce s-a instalat. Parodontopatia este o boala a tesutului de sustinere a dintelui in alveola osoasa. Mai este cunoscuta si sub denumirea de “boala dintilor frumosi“. Dintii sunt aparent sanatosi, fara carii dar mobili, necesitand uneori extractia.

Factorul incriminat in etiologia bolii il reprezinta germenii microbieni de la nivelul placii bacteriene. Printre factorii favorizanti se numara: afectiunile generale – boli debilitante (sida, leucemii, diabet zaharat), modificari hormonale, anumite tratamente medicamentoase, noxe fizice si chimice, precum si unele obiceiuri vicioase (fumatul) si afectiuni locale (tartrul dentar, cariile netratate, lucrari protetice incorect realizate). De asemenea, nu poate fi neglijata componenta genetica a bolii.

Simptomele parodontopatiei pleaca in stadiile initiale de la gingii rosii, inflamate, ce sangereaza usor la periaj si merg pana la o mobilitate crescuta a dintilor cu retractii gingivale si puroi la nivelul gingiilor. Asociat acestora, pacientul prezinta tulburari functionale ale aparatului dentomaxilar (masticatie dificila datorita durerii), halena si modificari ale esteticii.

Fara nici un tratament, boala poate avansa rapid si duce la pierderea precoce a dintilor. Cu cat tratamentul este mai timpuriu instituit, cu atat rezultatele sunt mai bune.Tratamentul preventiv consta in realizarea unui periaj dentar corect si regulat, folosirea atei dentare si a apei de gura precum si vizita periodica la medicul dentist pentru detartraj si periaj profesional. Alimentatia echilibrata, bogata in minerale si vitamine, mai ales in vitamina C (prezenta preponderent in patrunjel, marar, fructe de padure, citrice) trebuie avuta in vedere de cei afectati.

De asemenea, foarte importanta este tehnica de periaj precum si durata lui. Un periaj incorect realizat si de lunga durata, poate deveni chiar nociv. Pentru realizarea unui periaj correct, se recomanda renuntarea la miscarile orizontale, care sunt ineficiente si insuficiente si folosirea miscarilor verticale, dinspre gingie spre varful dintelui.Un periaj corect trebuie sa aiba o durata de maxim 3 minute pentru a nu deveni traumatizant. Medicul stomatolog poate verifica eficacitatea periajului, prin folosirea de tablete revelatoare de placa bacteriana. De asemenea, pacientul trebuie sa renunte la folosirea scobitorii, care are un efect nociv asupra parodontiului.

Dintre apele de gura sunt recomandate cele pe baza de clorhexidina, o substanta antiseptica, care impiedica adeziunea bacteriilor pe suprafetele smaltului si care in concentratie de 0,2% nu provoaca tulburari generale, gastrointestinale sau renale, daca este inghitita. Detartrajul se efectueaza periodic la 6-12 luni cu ultrasunete si instrumente speciale de detartraj.

Temporizarea evolutiei bolii in stadiile avansate presupune aplicarea unui tratament curativ antimicrobian si antiinflamator (atat pe cale generala cat si locala), detartraj supra si subgingival, chiuretajul pungilor parodontale, operatii cu lambou si aditie osoasa in cazul in care s-a pierdut o cantitate importanta de os alveolar, si imobilizari ale dintilor cu mobilitate. O metoda frecvent utilizata este devitalizarea dintilor afectati si realizarea unor lucrari protetice fixe (punti), ceea ce reprezinta o solutie atat din punct de vedere functional dar si estetic. La acestea se adauga preparate medicamentoase, ce au un efect imunostimulator la nivelul cavitatii bucale.

In concluzie, periajul dentar de minim 2 ori pe zi si vizita la medicul dentist odata la 6 luni pentru realizarea unui control de rutina devine o obligatie permanenta a fiecarui individ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button