Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Detartrajul cu Ultrasunete

Detartrajul cu Ultrasunete

Zi de zi pe dintii nostri se depune placa bacteriana, care, din pacate, nu poate fi eliminata in totalitate in timpul periajului dentar. Placa dentara se depune mai ales in zonele greu accesibile periajului si autocuratirii, cum ar fi spatiile interdentare, coletul dintilor, fetele dentare orientate catre limba.

In aceste zone placa bacteriana se transforma in tartru dentar, si duce nemijlocit la dezvoltarea unor afectiuni precum gingivita, boala parodontala, carii dentare si alte boli inflamatorii ale dintilor si ale tesuturilor moi ale cavitatii bucale.

Stiut este faptul ca tartrul dentar este compus din saruri de calciu, magneziu, sodiu si zinc, toate aceste saruri provin din saliva si se depun in placa dentara. Procesul de mineralizare incepe in primele 4-8 ore dupa periaj. Dupa doua zile, placa este mineralizata in proportie de 50 %, iar la 12 zile, tartrul este deja format. Tartrul dentar este mereu acoperit de un strat de placa bacteriana tanara, nemineralizata inca. Din aceasta cauza, el favorizeaza aparitia cariilor si a bolilor parodontale prin mentinerea permanenta a placii bacteriene in contact cu dintele, prin iritarea continua a gingiei si prin impiedicarea curatirii dintelui.

Indepartarea totala a placii bacteriene si a tartrului dentar, o poate realiza doar medicul dentist, folosind una dintre metodele profesionale de curatare a dintilor. Indepartarea tartrului se face printr-o metoda terapeutica numita detartraj. Detartrajul se poate realiza cu instrumentar actionat manual, cu ultrasunete sau cu aer comprimat (detartraj sonic).

Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar partial cu ultrasunete.

Cel mai frecvent utilizat este detartrajul cu ultrasunete, care are o actiune netraumatizanta asupra dintilor si gingiilor, este bine suportat si nedureros, iar lichidul pulverizat de aparatul de ultrasunete elibereaza o presiune locala realizand curatarea zonei dar si indepartarea tartrului dislocat fara a afecta in vreun mod smaltul dentar. Detartrajul cu ultrasunete este considerat in prezent in a fi, metoda cea mai eficienta si sigura de curatare profesionala a dintilor.

Procedeul terapeutic de curatare a dintilor cu ultrasunete nu este un mare consumator de timp, sedinta dureaza aproximativ o ora, iar utilizarea noilor preparate anestezice, face ca procedura de igienizare sa fie complet nedureroasa. Curatarea cu ultrasunete a dintilor nu numai indeparteaza eficient tartrul, dar curata de asemenea dintii de placa bacteriana, depunerile pigmentare datorate consumului de cafea si fumat.

Dupa sedinta de detartraj se obtine o suprafata perfect neteda a suprafetelor dentare, chiar lustruita, in acest fel depunerea ulterioara a placii bacteriene si a tartrului este mult icetinita. Acest lucru se obtine, pe langa periajul profesional cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea unui jet de aer comprimat si bicarbonat de sodiu (Air Flow), foarte bine tolerat si fara dureri care elimina si ultimele resturi de tartru si placa.

In mod normal detartrajul se realizeaza obligatoriu inaintea oricarei manopere stomatologice, deoarece tartrul permite retentia resturilor alimentare si a placii bacteriene, astfel nefiind indicata o extractie sau o manopera chirurgicala intr-o cavitate bucala unde avem sanse mari ca plaga rezultata sa se infecteze. De aceea recomandam pacientilor nostri sa realizeze aceasta manopera inaintea oricarui tratament dentar si sa inteleaga importanta acestei proceduri.

Un alt aspect de care trebuie tinut cont, la pacientii care prezinta dinti cu mobilitate mare si care au depozite de tartru pe acesti dinti, trebuie sa inteleaga ca acel tartru care ne da impresia ca mentine dintele pe arcada si il fixeaza in os, de fapt are un rol negativ, prin retentionarea placii bacteriene si agravarea bolii parodontale, astfel dintii respectivi sunt afectatati si mai mult decat in cazul in care tartrul ar fi indepartat.

Noi recomandam efectuarea unui detartraj la toti dintii si nu doar pe cei unde tartrul este vizibil o data la sase luni, iar la pacientii fumatori, cei cu lucrari fixe si implante orale – o data la trei luni.

Aspectul dintilor si gingiilor dupa sedinta de detartraj ultrasonic

Inainte si dupa detartraj

Call Now Button