Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Caria Dentara

Caria Dentara

Caria dentara – este un process distructiv cronic, fara elemente inflamatorii, ale structurilor dure dentare (smalt, cement, dentina), apare ca rezultat al demineralizarii acestor structuri. Cauza principala este igiena orala necorespunzatoare si formarea de placa bacteriana producatoare de acizi.

Cariile dentare reprezinta o problema majora de sanatate publica, iar adolescentii sunt cel mai frecvent afectati. Degradarea dintilor este provocata de o bacterie numita streptococ mutans. Aceasta bacterie traieste in cavitatea bucala si afecteaza dantura prin transformarea in acid a zaharului consumat.

Dupa consumul alimentar pe suprafetele dentare si spatiile interdentare raman resturi alimentare, care constituie un substrat excelent pentru inmultirea bacteriilor, de regula a streptococilor – producatorii principali ai acidului lactic. Un factor agravant este alimentatia incorecta si unele obiceiuri vicioase. Consumul alimentelor bogate in carbohidrati (dulciuri), mai ales intre mesele principale, duce la inmultirea numarului bacteriilor si cresterea aciditatii. Consumul alimentelor boagate in acizi (citrice), este asociat cu cresterea frecventei cariilor de colet.

Prima etapa in dezvoltarea procesului carios este aparitia petei albei cretoase pe suprafata smalului dentar. Este asa numita carie superficiala, smaltul deja este demineralizat si este usor penetrabil de catre bacterii. Ulterior, daca nu se iau masuri terapeutice, pata alba cretoasa se coloreaza in maro, iar procesul carios se avanseaza in profunzime. In acesta etapa se considera ca afectiunea este reversibila, iar tratamentul consta in remineralizarea smaltului prin metode medicamentoase. Sunt aplicate geluri sau solutii remineralizante, iar metoda este simpla si eficienta. In cazul in care vizitele periodice la medicul dentist sunt mai rare de doua ori pe an, debutul procesului carios cu aceasta manifestare nu mai poate fi surprins, iar tratamentul reminaralizant nu mai este eficient.

Urmatoarea manifestare evolutiva a procesului carios este pata bruna, uneori chiar neagra. In aceasta faza de evolutie bacteriile au depasit deja bariera smaltului si au patruns in dentina, astfel procesul carios incipient se transforma intr-o carie medie. Tratamentul acestui tip de carie presupune efectuarea unei anestezii si utilizarea frezelor dentare pentru inlaturarea smaltului si dentinei alterate. Cavitatea obtinuta se trateaza medicamentos si se obtureaza.

Daca este neglijata acesta etapa evolutiva si nu se intervine terapeutic, atunci mai mult ca sigur pacientul se va adresa medicului stomatolog in regim de urgenta, acuzand dureri la nivelul dintelui afectat. In acest din urma caz procesul carios a depasit si stratul de dentina, ajungand astfel la organul pulpar. Este etapa a treia evolutiva – caria profunda. Simptomatologia dominanta este sensibilitatea dureroasa la rece, cald, si la atingerea mecanica (periajul dintilor).

Tratamentul cariilor profunde necesita un volum mare de munca si pot fi necesare mai multe sedinte terapeutice. Se inlatura pulpa dentara, o mare parte din coroana dentara este sacrificata si ea fiind distrusa masiv de carie. Din pacate cu tot efortul depus din partea medicului stomatolog de a salva dintele se poate ajunge si la extractii dentare. De retinut este urmatorul fapt – cariile dentare netratate pot cauza probleme de inima, articulatii sau la nivelul gingiilor.

Cel mai eficient mod de a trata caria dentara ramane profilaxia. Prevenirea cariei dentare se face prin spalarea pe dinti dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi; folosirea atei dentare si a apelor de gura; evitarea consumului de dulciuri in exces, eventual spalarea pe dinti imediat dupa consumarea lor; consumul regulat de fructe si produse lactate; vizite periodice la medicul stomatolog.

Call Now Button