Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Boala Parodontala

Boala Parodontala

Boala parodontala (parodontita)  – numita si „silent killer“, este o leziune ireversibila, de natura inflamatorie a parodontiului, cu eliminarea de secretii purulente din santul gingival. Boala afecteaza 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dintilor, din pacate afectiunea este tratata cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor.

In cadrul acestei patologii se formeaza pungi gingivale din cauza retractiei jonctiunii epiteliului gingival. Osul alveolar se resoarbe, radacinile dentare se dezgolesc, iar dintele devine mobil.

Semnele bolii parodontale

Prima faza a bolii este gingivita, (inflamatia gingiei), dupa care evolueaza catre structurile profunde. Treptat gingia “se retrage”, radacinile dintilor devin vizibile, iar dintii capata o mobilitate patologica. Cand  gingiile sangereaza in timpul periajului, aveti un miros neplacut din gura (halena), in special dimineata dar si in timpul zilei, unii din dintii din “fata” par mai alungiti decat ceilalti;   – este un semnal de alarma care ar trebui sa va alerteze. Acesta este debutul unei boli grave care duce lent dar sigur catre edentatie totala.

Cauze

Boala parodontala debuteaza consecutiv unei igiene deficitare a cavitatii orale, insotita de depuneri masive de placa bacteriana. Placa bacteriana se mineralizeaza formandu-se tartru la care adera de asemenea placa bacteriana. Aceasta din urma irita tesuturile din jur, gingia retragandu-se. In „buzunarul” format (punga parodontala) patrund resturi alimentare, coloniile bacreriene se dezvolta, astfel rezultand inflamarea tesuturilor parodontale.

Alti factori invocati in evolutia bolii parodontale sunt: diabetul zaharat, afectiunile sistemice, scaderea functiei sistemului imunitar. Factorii traumatici declansatori sunt diversi: abraziuni patologice, pozitii atipice dentare, hipertonicitatea musculaturii masticatorii, folosirea intempestiva a scobitorii sau a altor produse de igienizare, obturatiile neadaptate corespunzator, fumatul, trauma ocluzala, carii, edentatii, obiceiuri vicioase.

Din cele enumerate mai sus putem deduce cum pot fi eliminati o parte din factorii incriminati in declansarea si intretinerea procesului inflamator al parodontiului:

  • O impecabila igiena orodentara;
  • Detartraj periodic urmat de periaj profesional;
  • Tratamentul la timp al afectiunilor dentare;
  • Echilibrarea bolilor generale printr-o medicatie corecta;
  • Reducerea sau abandonarea fumatului;
  • Un regim de viata echilibrat.

Tratament

Tratamentele actuale nu pot vindeca parodontita, insa pot stopa evolutia bolii. Tratamentele sunt de lunga durata (o sedinta nu este suficienta) avand ca scop: oprirea mobilitatii dentare, tratarea inflamatiei gingivale si parodontale, realipirea gingiei pe dinti. Tratamentul bolii parodontale este cel mai bine sa fie efectuat de specialistul parodontolog,  „leacurile babesti” isi dovedesc prea putin eficienta. Tratamentul bolii parodontale presupune, in primul rand, stabilirea unui diagnostic corect.  Trebuie sa intelegem exact natura, gradul evolutiv si cauzele care au determinat evolutia bolii.

Clasificarea parodontitei a cunoscut multe modificari de-a lungul timpului. In momentul de fata, sunt recunoscute ca entitati distincte: parodontita cronica generalizata vs. localizata, parodontita agresiva generalizata vs. localizata, parodontita asociata cu boli sistemice, parodontita asociata cu leziuni endodontice si parodontita ulcero-necrotica. Dintre acestea, parodontita cronica este cea mai frecvent intalnita in populatia adulta.

Boala parodontala generalizata este o complicatie a gingivitei. Aceasta se caracterizeaza prin hiperemia gingiei, marginile sunt edematiate, laxe, santul gingival cu ligamentul adiacent este lezat. Pe dinti si in pungile parodontale se depisteaza depuneri moi, in special cele subgingivale (placa bacteriana subgingivala). In placa subgingivala au fost identificate peste 500 de specii bacteriene care constituie o nisa ecologica complexa. Cele mai frecvent implicate bacterii sunt: Actinobacillus actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Bacteroides forsythus (Tannerella forsythensis), Treponema denticola, Peptostreptococcus micros, Fusobacterium nucleatum, Eikenella corrodens, Campylobacter rectus, Eubacterium nodatum, Capnocytophaga spp.

Tratamentul bolii parodontale generalizate este complex si necesita individualizare. Prmul pas este determinarea starii de sanatate a cavitatii orale si evaluarea igienei orale. Indepartarea mecanica a biofilmului dentar si eliminarea factorilor iritanti locali constituie baza terapiilor parodontale initiale. Apoi, se aplica substante antiseptice locale pentru inlaturarea placii microbiene.

O etapa ulterioara este o terapie locala antiinflamatorie.  Sunt utilizate dusuri bucale, tratamentul pungilor parodontale, antibioterapie locala si sistemica. Paralel cu terapia descrisa, medicul va determina starea de sanatate a dintilor restanti si va opta pentru extragerea dintilor irecuperabili. Tratamentul poate fi completat de echilibrarea ocuzala, reabilitare protetica, imobilizarea dintilor. In stadii avansate se recurge la tratamentul chirurgical: churetaj subgingival, gingivectomii, operatii cu lambou, aditii osoase. Dupa stabilizarea bolii se aplica tratamente de intretinere, precum: vaccinuri, imunoterapie, laserterapie.

Este deosebit de importanta cooperarea deplina a pacientului, intelegerea exacta a tuturor fazelor tratamentului  si respectarea indicatiilor privind medicamentatia, alimentatia si igiena bucala specifica.

Call Now Button