Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Boala Aftoasa

Boala Aftoasa

Leziunea elementara, afta, se prezinta ca o eroziune de marimea unei gamalii de ac pana la marimea unui bob de linte, rotunda sau ovala, inconjurata de o aureola de culoare rosu aprins. Afta este foarte dureroasa, mai ales in contact cu condimentele. Leziunea trece la inceput printr-un stadiu de macula, apoi de papula si de vezicula, care se sparge insa curand, astfel ca aceste faze trec, de obicei, neobservate.

Durata unei afte este de cel mult 8 zile, dar boala poate dura mai mult, deoarece mereu pot aparea alte afte. Sediul de predilectie este pe mucoasa buzei inferioare, pe marginea limbii etc. Aftele reprezinta un simptom comun unor afectiuni diferite ca natura si etiologie.

Aftele banale, necontagioase, apar la copii, la femei, in timpul menstruatiei sau al sarcinii, la dispeptici. Etiologia lor este inca neclara. Apar sub influenta unor iritatii de natura foarte variata: alimentara (alune, ciocolata, mere, condimente etc.), din cauza tutunului, pot fi traumatice (din cauza folosirii unei noi periute de dinti etc.) sau sub influenta unor factori generali: hipertiroidism, sarcina, menstruatie, deficiente de nutritie.

Tratamentul consta in atingerea leziunilor cu nitrat de argint sau glicerina rezorcinata. Bolnavul va evita condimentele, alcoolul si tutunul. Se mai pot face bai bucale cu bicarbonat de sodiu (o lingurita de bicarbonat la un pahar de apa calda). Un anumit numar de cazuri raman totusi neinfluentate de vreun tratament.

Stomatita aftoasa : acuta sau febra aftoasa. Stomatita aftoasa acuta este o boala infecto-contagioasa si este cauzata de un virus foarte apropiat de cel al herpesului. Apare mai des la copii. Boala este insotita de febra mare (40 grade), insomnie, astenie. La adult, semnele generale pot lipsi. Durata bolii este de 7-8 zile. Ca tratament, se recomanda spalarea gurii cu solutie de permanganat de potasiu 1%. Aftele se ating de cateva ori pe zi cu solutie de salicilat de sodiu 20% sau o data pe zi cu nitrat de argint 3%.

Febra aftoasa. In mod exceptional, febra aftoasa a animalelor (vaci, oi, capre) se poate transmite la om fie direct, fie indirect, prin lapte crud sau produse lactate provenite de la animalele bolnave. Boala incepe cu febra, cefalee, varsaturi, diaree, apoi apare eruptia in gura sub forma de vezicule multiple. Mucoasa invecinata este rosie si tumefiata. Durata bolii este de 8-11 zile. Tratamentul local consta in spalaturi antiseptice. Pe cale generala se pot administra vitaminele B 12 si PP, timp de 8-10 zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button