Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Bilantul Preprotetic si Estetic

Bilantul Preprotetic si Estetic

Avand in vedere faptul ca un implant nu este altceva decat o radacina artificiala, pentru suprastructura protetica este necesar sa anticipam viitoarea lui pozitie, raporturile sale ocluzale atat in PIM cat si in dinamica. De aceea este ideal sa se ia doua amprente pe baza carora sa se confectioneze doua modele care sa se monteze intr-un articulator cu valori medii sau intr-unul partial programabil.

Daca pacientul prezinta o patologie ocluzala aceasta trebuie rezolvata conform canoanelor gnatologice. Apoi cu ajutorul unor placi de ceara sau din mase plastice adaptate prin termoformare se pot stabili locurile exacte unde trebuiesc pozitionati viitorii stalpi protetici ai implanturilor.  Daca se dispune de stalpi omologi si de dinti artificiali potriviti se poate chiar anticipa designul unei viitoare suprastructuri. In situatia in care se utilizeaza o placa transparenta aceasta dupa o sterilizare prealabila poate fi utilizata si intraoperator pentru pozitionarea implanturilor.

Din cadrul bilantului preprotetic nu trebuie sa lipseasca urmatorii timpi:

  • evaluarea spatiului interarcadic;
  • analiza planului (sau a viitorului plan) de ocluzie;
  • statusul arcadelor;
  • formele crestelor alveolare;
  • examinarea protezelor vechi;
  • numarul si topografia dintilor absenti;
  • studiul temeinic al ocluziei.

Alaturi de bilantul preprotetic trebuie facuta si o analiza estetica sau bilantul fizionomiei, deoarece o reusita din punct de vedere tehnic a refacerii protetice poate avea uneori un aspect neacceptat de catre pacient, situatii care genereaza nenumarate conflicte ulterioare. Daca pacientul a avut in prealabil o proteza mobilizabila care interesa zona frontala maxilara si prin inserarea implanturilor primeste o proteza fixa, estetica acesteia poate sta la baza multor nemultumiri. Aceasta in special datorita gradului mare de atrofie a maxilarului.

De aceea in prealabil se face de obicei pe o placa de baza sau din rasina o montare a dintilor artificiali care sa corespunda cu un maximum de estetic ce se poate obtine. Se va urmari pozitia buzei, integrarea dintilor in armonia fetei si inaltimea etajului inferior.  Daca in acest stadiu apar inconveniente estetice obiective sau reclamate de pacient, reconstituirea protetica pe implanturi devine contraindicata sau se modifica suprastructura (bara pe doua implanturi si supraprotezare clasica sau se indica o protezare clasica).

Edentatiile unidentare pun cele mai severe probleme estetice. Pozitia si gabaritul dintilor care delimiteaza bresa, nivelul crestei, pierderea osoasa vestibulara din dreptul bresei, nivelul coletelor dintilor colaterali, tipul liniei surasului, etc. sunt tot atatea elemente de care trebuie tinut cont.

Implantologul trebuie sa fie realist, el nu trebuie sa ezite in fata unei situatii nefavorabile pentru implant si sa opteze pentru o punte clasica sau o punte adeziva (colata).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button