Centru medical de estetica dentara si implantologie orala

Deschis : de Luni pana Vineri - 8.00 - 21.00
  Contact : 0722 305 323

Anestezia Loco-Regionala

Anestezia Loco-Regionala

Anestezia loco-regionala in stomatologie are ca scop abolirea tranzitorie a sensibilitatii unei parti din regiunea oro-maxilo-faciala pentru o interventie chirurgicala, un examen sau un tratament.

Anestezia locoregionala consta in injectarea de anestezice locale in vecinatatea unui nerv, cu scopul de a insensibiliza o regiune data a extremitatii cefalice.

In cabinetul de medicina dentara se parcurg obligatoriu urmatorii pasi:

  • se utilizeaza ace sterile de unica folosinta;
  • pacientul corect pozitionat pe scaunul stomatologic;
  • antiseptizarea locului de punctie;
  • pozitionarea corecta a mainii stangi;
  • nu se atinge cu acul decat locul punctiei;
  • acul se introduce cu bizoul spre os;
  • aspiratie obligatorie;
  • injectare lenta a anestezicului;
  • pacientul se tine sub supravegere.

Avantajele anesteziei loco-regionale

Actiunea anestezicului este limitata la structurile pe care se intervine, fara a influenta teritorii prea intinse si fara risc de accidente toxice generale grave. Administrarea este usoara avand o tehnica simpla si precisa; nu necesita aparatura complicata, anestezist si nici personal ajutator suplimentar.  Deoarece nu necesita pregatiri speciale preanestezice, supraveghere indelungata sau ingrijiri deosebite postanestezice, se poate folosi cu rezultate foarte bune in conditii de ambulator. Pacientii pot parasi imediat sala de interventie, reluandu-si in scurt timp activitatea normala. Nu suprima reflexele protectoare(de tuse si inghitire), deci evita pericolul patrunderii de sange, secretii, corpi straini in caile respiratorii superioare. Expune la cele mai putine riscuri vitale. Poate fi potentializata printr-o premedicatie corespunzatoare sau precedata de sedare constienta.

Indicatii

Anestezia loco-regionala potentializata reprezinta metoda cea mai fiziologica de anestezie si are cele mai largi indicatii pentru majoritatea interventiilor stomatologice: asupra dintilor, parodontiului si osului alveolar intr-o serie de operatii mai intinse asupra partilor moi ale fetei si gatului, asupra oaselor maxilare, sinusului maxilar etc.

Contraindicatii

Anestezia loco-regionala contraindicatii absolute nu are, dar se tine seama de:

Varsta: sub 9-10 ani anestezia loco-regionale are indicatii restranse, preferandu-se anestezia generala, deoarece copii pot declansa manifestari paradoxale, violente, de nestapanit datorita reactiilor lor emotionale exagerate.

Starea fiziologica: se recomanda prudenta in perioada menstruala, ca si sarcina, mai ales in primele trei luni si ultimele doua; se preconizeaza doze mici de anestezic la mamele care alapteaza, astfel interventia se practica imediat dupa alaptarea copilului, iar suptul urmator este suprimat.

Starea psihica: cei cu psihic labil, marii anxiosi epilepticii, alcoolicii cronici, necesita premedicatie bine individualizata sau se prefera anestezia generala.

Terenul deficitar sau tarat morfo-functional: terenul cardio-vascular (marii hipertensivi, cardiopatii decompensate, coronarieni, bolnavii cu valvulopatii, purtatori sau nu de valve artificiale, cei care au suferit alte interventii pe cord deschis, etc), terenul hepatic, diabetic, alergic, hemoragipar, cu insuficiente sau din contra cu hiperfunctii neuroendocrine, starile de emaciere si casexie, obezitate.

Alergie la anestezice locale: se recomanda testare preanestezica de catre alergolog si in caz de alergie manifesta se preconizeaza anestezie generala.

Stare patologica locala: in procese inflamatorii intinse, trismus strans sau tumori, fie este impiedicat accesul corect asupra zonei unde trebuie introdus acul pentru punctie, fie exista riscul diseminarii procesului patologic prin punctia anestezica, in aceste situatii se recurge la anestezie generala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button